fbpx

Namn: Linda Clarstierna, 28år.

Civilstatus: Gift

Bor: Villa 180m2

Köpt: Vedspis till köket

Installation av skorsten: Ja

 

Hur tänkte du innan du beslutade dig för att skaffa vedspis?
Vår bostad värmdes upp med direktverkande el vilket varken kändes ekonomiskt eller miljövänligt. I samband med att vi flyttade in i huset startade också processen att byta ut uppvärmningen i huset. Att byta till vattenburen el, fjärrvärme eller jordvärme skulle innebära en väldigt stor kostnad som skulle ta alltför många år att tjäna igen ekonomiskt. Eftersom tanke på vedeldning av komfortabla skäl funnits, kändes det smart att kombinera uppvärmning för båda syften. Vi bestämde oss för att skaffa vedspis. Då kunde vi även inkludera en del av kostnaden för hushållselen. Vi kompletterade även med två luftvärmepumpar eftersom vi har ett stort hus med få öppna ytor. Alltsammans köptes från Vedeldning i Stockholm vilka också kunde installera. Kalkylen kändes rimlig och med detta alternativ kommer det ta ca 8,5 år innan hela kostnaden är intjänad i jämförelse med ca 17 år för bergvärme. Är man dessutom enveten är det möjligt att få tag i gratis ved. Då är uppvärmningen helt och hållet gratis. Vedspisen har en effektiv värmelagring vilket är viktigt om syftet är uppvärmning och att laga mat. En riktigt fin bonus är att maten blir fantastisk och att äta till ljudet av en vedspis är något speciellt.

 

Ungefär, hur räknade ni på detta?

 

Vi räknade på att spisen eldas både morgon och kväll. På så vis blir får vi en relativt jämn inomhustemperatur. På morgonen tänder jag kaminen med 2 kg ved och när resten av familjen vaknar görs ett nytt inlägg med 3 kg, samtidigt som morgongröten tillreds. På kvällen tänds kaminen på nytt med 2 kg ved i samband med matlagningen och eldas därefter med 1,5 kg ved per timme. Kvällen avslutas med ett större inlägg på 3 kg innan sängdags. Den totala åtgången av ved för ett dygn blir då ungefär 14,5 kg.
Energiinnehållet i ett kilo torr ved är ungefär 15 383 kilojoule (KJ), vilket i sin tur ger en effekt på 4,27 kilowatt (kW).

Eldar vi enligt ovanstående exempel blir energitillskottet drygt 46 kilowattimmar (kWh) per dygn, om spisen har en verkningsgrad på 75 % (14,5 kg ved x 4,27 kW x 0,75 ).
Vi säger att spisen eldas för ett värmetillskott från mitten av oktober till mitten av mars, det vill säga ca 150 dagar, då blir det ett totalt energitillskott på ca 7 000 kWh (150 dagar x 46 kWh). För oss som värmer sitt hus med el och har en elkostnad på ca 1,50 kr per kWh blir det en besparing på nästan 10 500 kr. Till detta kommer eventuell kostnad för inköp av ved.

 

Hur är din upplevelse av Vedelning i Stockholm?

 

Snabba, pålitliga, trevliga, sympatiska och oerhört kompetenta. Vi kände att de tog alla våra behov på allvar och levererade med en extremt hög servicenivå. De gjorde en helt individuell bedömning av vårt hus och våra behov.

 

Nästa projekt?

 

Köket angränsar till ett sovrum. Vi valde att sätta in en dubbelpipig skorsten för att även kunna sätta in en kamin där. Bastun, som ligger i en tillbyggnad kommer också att bli vedeldad så småningom.

___________________________________________________

Namn: Johan Larsson, 38år.

Civilstatus: Gift

Bor: Villa 140m2

Köpt: Braskamin

Installation av skorsten: ja

 

Hur tänkte du innan du beslutade dig för att skaffa braskamin?
Vedeldning ger en mysig kvalitetsvärme och sparar mycket pengar. Ved är för troligen marknadens smartaste energi och har ett mycket lönsamt förhållande mellan pris och effekt. Dessutom är det miljövänligt.

En braskamin är trevlig på många vis. Inte bara för att den sprider hemtrevnad framför soffan, utan också för att den kan vara en riktigt lönsam affär. Både för mig och miljön. Vedeldning värnar om miljön och ingår i det naturliga kretsloppet. Ved är ett biobränsle som vid förbränning inte ökar koldioxidutsläppen och växthuseffekten.

 

Hur kom du fram till att en braskamin var rätt för dig?

 

En riktigt fin braskamin är mer än bara en värmekälla, det är en inredningsdetalj att glädjas åt. Förutom fantastik atomsfär är designen på min braskamin unik. Vedeldning i Stockholm kom  med konstruktiva förslag med lösningar för både ekonomen och designern i familjen, samt att de tog hänsyn till våra vidare tillbyggnadsplaner på fastigheten.

Nästa steg för oss är att låta Vedeldning i Stockholm mura upp vårt utekök på altanen.

 

Hur är din upplevelse av Vedelning i Stockholm?

 

Lyhörda, respektfulla, kompetenta, tillmötesgående och snabba. Ogillar hantverkare överlag och är alltid skeptisk mot dem, men Vedeldning i Stockholm har tvingat mig att delvis ändra inställning mot hantverkare.

 

Nästa projekt?

 

Utekök på altanen, men både pizzaugn och riktig grill – RÔTI-style.

Share Button